Egész kiskoromban kezdődött, talán mert vulkánon ültem, és ülök azóta is. Izzó, örjöngő, nyughatatlan kráteren. Ide ejtett a gólya le, a szomszéd kislányt meg egy pihe-puha tájra. Persze, hogy másképp reagáltunk az egyes jelenségekre.

Egészen kiskoromban kezdődött…A vulkánkitörést csak nem tudtam feltartóztatni, ha jönni akart nem szólt, csak érkezett. Legjobb volt nem akadékoskodni, hanem egyből odaadni neki engemet. Leginkább anyámnak mertem magam ilyenkor megmutatni, aki rettenetesen megijedt, és helyből cselekedett, elsősegélyt nyújtott, és víz alá dugta a fejem. Egy testben laktunk kilenc hónapon át, értett hozzám és többször is megmentett. Mióta elment nincs ki hideg zuhany alá tartsa a fejemet, így meg kellett tanulnom kezelni magamat. És ha rám tör, ha engem akar, felöklelni, magáévá tenni, gyilkos nászban egyesülni velem kapaszkodom kell magamba, kinyúlva a testből, biztos pont után sóvárogva. Elérni egy helyet, ami nem hely, melyet nem érint semmiféle őrjöngés, téboly és őrület.

Tudom, mi az, puszta kézzel egy másik testet erőnek erejével megérinteni, rángatni, csapni, belerúgni. Feltartóztathatatlan üvöltéssé lenni, tettlegességig fajulni, elborulni, feledni elvet, jó hírt, etikát, nevelést. Tudom, mi az, a gyengébbre törni és átérezni a hatalomnak gyilkos, kéjes ízét..Hogy az enyém vagy, végre ebben a nyomorult létben ha magam felett nem is, de feletted győzhetek. Átkozott, megnevelhetetlen emberi sors, ki tudja, melyik ősöm kiáltása tör fel általam..
Úgy hiszem, egészséges lelkülettel támadónak lenni sokkal rosszabb, mint a tettlegességet elviselni. Az áldozat már régen el is felejtette az elcsattanó  pofont, én meg még mindig azon sopánkodtam, mekkora egy anyaállat vagyok..Megértem az elkövetőt is, a vulkán a hibás, nem ő..A tettlegesség is orvosolható, ha az elkövető le tudja magát választani a tettéről, a vulkánról. Ha tisztában van vele, hogy cselekedetét -legyen az bármilyen fokú, hisz nem a mérték számít, hanem az elv, és a verés nem fizikai szinten, hanem fejben kezdődik, – csakis úgy orvosolhatja, ha áldozata előtt szavakkal feloldja azt.

Ütést nem simogatás, hanem az intelligens szó gyógyíthat meg.