2008 táján volt egy nagy váltás a festészetemben, addig “harmonikus”, idilli, boldogszerű képeket festettem, majd egyszer csak rettenetesen ráuntam magamra. Ami a képeimen megjelent már régen nem egyezett azzal, amit valójában átéltem. Összetört bennem és köröttem sok minden.. és éppen akkor ismertem meg Gangát, aki pedig az utolsó csemegéket is elvette tőlem, amelyekért még ragaszkodtam.  (gangamirasatsang.com)

Brutális kukázás volt az az időszak.  Az első könyvem az Árapály-Tengermadár  még annak a “boldog” békeidőnek a lenyomata, mely bizonyos életekben egész végig kitart, bár el sem tudom képzelni, hogyan. Inkább arra tippelek, a legjobb biznisz (hazug) boldogságmodelleket árulni.

arapaly01

Árapály-Tengermadár Ursus Libris Kiadó 2007 könyvterv: Forrai Ferenc

 

Ekkor döntöttem el, első lépésként kigúnyolom magam, tetől-talpig, az összes cuki érzelmemet, vágyódásomat, s megnézzük, mi marad eztán.

selyemképek 08.októbertől 081

Túró Rudi kalandjai 2010(85*85 cm, magántulajdonban) Miközben lassan befed a hó, magamon gúnyolódom. Az édes érzelmeimen, a rajongásom tárgyain, amelyektől terhes a szívem, és amelyek eltakarják az egyetlen és igazi Szerelmemet. Nagymosást tartok hát, mintha már itt lenne a tavasz, kiteregetem a képzeletbeli napsütésbe a legszebb ruháim, majd önmagam. Hadd száradjon, illatozzon, fújja a szél. Én meg zuhanok. Végre oda, amiről Nick Cave is énekel. (Nick Cave:Get Ready for Love)

 

A második könyvemet már óvatósabban adtuk ki, no mert az már bőven ennek a kigúnyolósdni időszaknak a térképe volt. A jelszava e kötetnek az volt, hogy inkább ugrok egy hátraszaltót, én, akit sosem teremtettek, na itt már rendesen féltem, mi vár rám, ha a könyv az olvasóhoz kerül.

egészborító

inkább ugrok egy hátraszaltót 2011 Ursus Libris Kiadó

A nagyközönség elé e megváltozott képi világgal most mertem igazán kilépni Piroskával. Amikor már határozottan és egyhegyűen tudom, mit akarok az életemtől. Az is egyértelmű, a festészetem semennyire sem cél, a képek éppen csak forgácsok az úton, s mű, mely készül, láthatatlan marad. Nem ennek a jövő-menő világnak dolgozom, és még elszállt sem vagyok, nálam realistább lényt nem sokat látok.

Piroskával nem számítok nagy tapsra, ez egy vékonyka réteg könyve, azoké, akik elindultak a “hegyre” fel, végleg maguk mögött hagyva az alaptábort. Sajnos most már  látom, ezen a ponton búcsúzni kell..És roppantul fáj, hány szívszerelmem nem jön velem. Voltak, akik elindultak, de végül itthagytak a meredek falon kikötözve, ja, azért védőkötél nélkül én sem merem. A hegy csúcsán állókhoz kötöttem magam, bennük bízom, azon nagyon kevesekben, akiknek sikerült.

post_126160_20130420155436

Ez a Piroskás könyv már a hegyen készült, ja, itt is lehet szerelmesnek lenni és a halál itt is fáj.
A találkozások  sokkal ritkábbak, de annál fontosabbak, élesebbek és igazibbak. Már igazán örülünk egymásnak, és meg is halljuk a másikat.
Tegnap az egyik “hegymászó” társam levelet küldött nekem, melyben a Piroskás könyvemről ír egy hosszabb recenziót, olvasva őt nagyjából úgy érzek, mint néha mások velem, hogy csak sejtem helyenként a szavait, de hallom, “honnan” szól, és ez most eléggé boldoggá tesz, és bizakodóvá azzal kapcsolatban, hogy csak  így érdemes tovább. A szöveget teljes terjedelmében  közlöm, és köszönöm szépen a figyelmet, időt, energiát. Na mert hóviharban, forgószélben olvasni…és aztán írni nem kis teljesítmény.

reka_bori_3

Piroska nem tér le az útról 2016 Ursus Libris Kiadó kötetterv: Salt Comm Grafikai Stúdió

Sall László: A felejtés tervgazdálkodása

12046745_1668961279988836_7710583046046426215_n

a szöveg írója Sall László, facebookon Cseletneki Ányos néven és egy szuperbiztos társ!

Allegro non troppo

Amikor az első levegővételkor felsirunk, elkezdődik halálunkig, az önmegvalósulásunkig tartó versenyünk: feledni és feledtetni a megélteket, a megélendőket és mindazt, amit ez idő alatt másoknak okozunk majd. Szabadságra, de nem szabadnak született az ember. Négy érzékszervünkkel, mint légypapírral vonzzuk, csábítjuk magunkhoz embertársainkat. Örökre vagy csak egy hétvégi szervizre, a magánybuborék hámozására. De az ötödik érzékszervét, a képzeletét csak saját magányának megfogalmazására használó művész művével, az életével szemben magatehetetlen (mert ember).

kati2

Írók Boltja budapesti könyvbemutató, 2016.december

Andante moderato

a papír én vagyok

az oldal a lapozás a nehézkedés a kezemben

ő a vetítővászon ő a könyv

a kezére nehézkedem lapozza fel énvagyiságom

az olvasás nehézsége vagyok

csak sorok között elejtett szavak

de hogyan egy 85×85 cmnyi felületen

hol vannak ott a sorok

és hol benne a sorok közötti mélyem

belezizegek a leleplezésembe

már a ruháim is neki adnám

csak ne tegye velem ne mutasson fűnek fának

vagy mégis vetkőztessen ingre tájra

mintha nem csak nekem fájna

mintha volnék árja locsogása

lobogása feszült szempillája

elsuhanó mája

mosógép

Ilyen gyönyörű az idei nyár, de csakis a mosógép miatt 2015 85*85cm magántulajdonban

Allegro giocioso

Olyan szép – és nehéz, mintha régi paplan lenne – ez a könyv! Ragad hozzá kezem, lelkem, mintha nem hinnék a vágynak, létezik-e!? S belül a szerkesztése! Úgy van kitalálva és megcsinálva, mintha egy-egy szonett koszorú árválkodna minden oldalán. Ebben a könyvben 4 fejezet az élet 53 számozott oldallal. S ha nem lenne elég saját magáról a lírai énjéböl szabadult alkotó szavakba törli ecsetét. Ám ezek nem magyarázatok, mindössze a folyamatok pillanatokba rögzítése.

1616_2

Ez az a könyv, amit ingyen kellene osztogatni iskolától egyetemig és még utána is aluljárókban, öregotthonokban, hogy lássuk, legalább itt a kukkolás erejével, lássuk, mi marad ki életünkből, ami itt a lapok éléből is kisüt, az élet élhető, éle az igenlő választás csak, semmi más. És gyászos hiánya, hogy tudod, de minek is, ha nem mered! De kiért, ha nem érted, hogy bárkiért is, de ez az érted. A bárkiért kinyújtott kéz is érted van! De nem érted, mégsem értetted eddig s akkor itt ez a könyv!
Ez a tárgy, ez a m
űalkotás, ez a könyv persze nem helyettesítheti a 85×85 cmnyi alkotások gyónással felérő fényzuhanyát. Kéznyújtás ez a boldogság archetípusainak magányából!

2727_2

Allegro energico e passionato


És nem a figuralitás, ami beszippant. Nem egyszer
űen a szépség. Nem az, amit egykönnyen felszippanthatsz, nem az, amit élvezettel leszívsz tüdődbe, gyomrodba, hormonjaidba.

Nem az önszagú fogkrémek illatában fürdőző, magándzsungelek stalkerei peregnek látóéned síkjain e képeken.
Nem.

Egy felismerhető ember magatehetetlen alkotása ez a könyv.

Ajánlás: legalább egy napsugár jelenlétében olvasandó (megbocsáttatik ha ez a sugár magadból ered)

11_2

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save